A biogázról
Projektjeink
Szabályozási környezet
Sajtószoba
Linkek

Bemutatkozás


A Biogáz Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság (Biogáz Fejlesztő Kft.) a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Magyar Cukor) 100%-os tulajdonában lévő, az anerob iszap utófermentálásra létrehozott projektcég. A projekt a projektcég tulajdonosának tevékenységéhez teljes mértékben illeszkedik, hiszen a Magyar Cukor kaposvári telephelyén az ország egyik legnagyobb biogáz erőműve működik immáron 2007 óta, mely üzemeltetés során felhalmozódott tapasztalatok hasznosulnak - a jobb alapanyag felhasználás és kisebb környezeti terhelés érdekében - a Biogáz Fejlesztő Kft. jelenlegi és jövőben tervezett projektjeiben egyaránt.


A Magyar Cukor az osztrák Agrana élelmiszeripari csoporthoz tartozó cukoripari vállalat. A Magyar Cukor az egyetlen cukortermelési kvótával rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon. Az ország egyetlen, működő cukorgyára, amely Kaposváron található (Kaposvári Cukorgyár), mintegy 730 ezer tonnás cukorrépa-feldolgozási kapacitással rendelkezik, amely a 105 ezer tonnás, a magyar cukorfogyasztás harmadát fedező cukormennyiség megtermelését teszi lehetővé.


A cukorrépa-feldolgozás hő- és villamos energia igényének fedezésére 2007-ig primer energiaforrásként a cukorgyár kizárólag földgázt használt fel. Ekkor üzembe lépett a helyi szakemberek tervező-fejlesztő tevékenységének eredményeként megépített két anaerob fermentor, amelyekben a cukorrépa feldolgozása után visszamaradó répaszeletből megkezdődött a biogáz termelése és a cukorgyártási időszakban a földgáz biogázzal történő kiváltása.


A fejlesztés jelenlegi szakasza a biogáztermelés fokozására a biogáz-reaktorokból kilépő fermentlé maradék biogáz termelő képességének kihasználására/érvényesítésére ún. utófermentor létesítését jelenti.


A meglévő két. fermentorból érkező fermentléből az utófermentor üzembe helyezésével további mintegy 300 m3/h biogáz állítható elő és adható át a cukorgyár erőművébe a kapcsolt hő- és villamos energia termelésére használt földgáz kiváltására.

© 2010 Biogáz Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság - Minden Jog Fenntartva I 7400 Kaposvár, Pécsi utca 10-14. I

Tel.: +36 42 321-456, Fax: +36 42 321-345 I

Impresszum

Website counter